15 comments for “LIBRIS stavnings-API

 1. Rolf
  13 juli, 2009 at 11:34

  Tack Henrik!

 2. Anders Fåk
  28 oktober, 2009 at 12:56

  Är det någon som har skrivit ett perl-script för att ta hand om resultatet av stavnings-apiet? Jag skulle behöva en hint om hur man, i perl, tuggar igenom den xml som returneras.

 3. 28 oktober, 2009 at 02:00

  Kolla med Jönköping och Göteborg. Tror båda använder API:et, men är osäker på om perl används eller inte.

 4. 9 april, 2010 at 02:32

  Hej,

  Vilken fin tjänst ni har. Vad är villkoren? Hur får man använda detta?

  mvh Jacob Hamacher,
  produktionschef Digitala Medier
  Sveriges Radio

 5. Henrik
  10 april, 2010 at 12:51

  Tackar!

  Stavnings-API:et är helt öppet och inte knutet till några specifika användsningsvillkor annat än att man måste skaffa en nyckel via http://api.libris.kb.se/bibspell/.

  Grundtanken är att anrop till API:et görs efter någon form av användarinteraktion, och av prestandaskäl ser vi helst att man inte på ren maskinell väg gör ett stort antal anrop.

  Vänliga hälsningar
  Henrik Lindström, LIBRIS

 6. 11 april, 2010 at 09:30

  Så det skulle vara ok för er om Sveriges Radio använde denna tjänst i det publika sökformuläret på http://sverigesradio.se/sida/sok.aspx?

  För varje sökning som en användare gör så skulle sidan även kunna slå upp det sökta ordet hos er? Det skulle då generera en länk som säger ”Menade du? [stavningsförslag]” som länkar tillbaka till SR:s söksida men med en ny sökning baserat på Libris stavningsförslag. Det genomförs ett antal sökningar av publiken varje minut.

  Efter en handfull tester av felstavade ord, personnamn och begrepp så tycker jag er rättstavning håller utomordentlig kvalitet. Finns det några andra internettjänster som använder ert API idag? Är rättstavningen begränsad till svenska? Vad är era framtida planer för denna tjänst?

  mvh Jacob Hamacher, Sveriges Radio

 7. Henrik
  11 april, 2010 at 09:10

  Javisst! Det är precis så det är tänkt att användas. Ett antal sökningar per minut bör heller inte vara något problem prestandamässigt för oss.

  Rättstavningen är inte begränsad till något specifikt språk utan är tränad på innehållet i LIBRIS-databasen samt sökfrågor från LIBRIS.kb.se. Detta medför dock en viss övervikt till svenska och engelska, men mycket är ju även personnamn.

  API:et tar emot frågor i UTF-8 och har här ingen egentlig begränsning på tecken. Däremot normaliseras frågor till tecknen A-Z samt Å, Ä och Ö, och stavningsförslag innehåller endast dessa tecken.

  De tjänster som jag vet använder API:et live är http://kringla.raa.se, http://smdb.kb.se/, http://julia.hj.se, http://www.ub.gu.se och http://miks.kib.ki.se/.

 8. 7 maj, 2010 at 04:02

  Sedan idag så använder sverigesradio.se sig av Libris för rättstavning. Sökresultaten kommer från Yahoo BOSS.

  Det ser bra ut! Tack för att ni tillhandahåller en sån fin tjänst.

  mvh Jacob Hamacher,
  Produktionschef Digitala medier
  Sveriges Radio

 9. 21 oktober, 2010 at 01:31

  Hej!

  Från och med idag använder sig Antikvariat 1 av LIBRIS stavnings-API.

  Tomas Friberg / Antikvariat 1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.