Hejdå verdana, hej typekit!

Inom kort kommer de flesta browsers, åtminstone de stora, stödja möjligheten att länka till valfri font. Vilket kan betraktas som en revolution för alla designers. Tänk att kunna använda andra fonter än Verdana, Arial, Times och Georgia. Länkningen verkar vara förhållandevis enkel, men legalt är det lite mer klurigt eftersom nästan alla fonter, även de fria, skyddas av copyright. Det är här Typekit kommer in:

Citat från Jeffrey Veens blogg:

“We’ve been working with foundries to develop a consistent web-only font linking license. We’ve built a technology platform that lets us to host both free and commercial fonts in a way that is incredibly fast, smoothes out differences in how browsers handle type, and offers the level of protection that type designers need without resorting to annoying and ineffective DRM.”

”As a Typekit user, you’ll have access to our library of high-quality fonts. Just add a line of JavaScript to your markup, tell us what fonts you want to use, and then craft your pages the way you always have. Except now you’ll be able to use real fonts. This really is going to change web design.”

Det verkar som att tjänsten kommer lanseras i sommar. Här kan man få en förhandstitt. Kolla in Jeffrey Veens blogg för mer info.

  1 comment for “Hejdå verdana, hej typekit!

  1. Erik Nahkala
    2 juni, 2009 at 04:57

    Verkar bättre än sifr men låter väldigt kostsamt (prestanda) för besökare om ett javascript ska gå igenom hela sidan och all css och sen fixa till texten. Sen får man inte glömma den extra laddningstiden för båda javascriptet och typsnittet.. så en klockren lösning har vi inte nått ännu.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.