jQuery

9 april, 2009 Henrik

I utvecklingen av sondera har vi verkligen stoppat fingrarna djupt ner i syltburken. Tjänstens upplägg med tre separata träfflistor som laddas från olika databaser gjorde att vi på ett tidigt stadium bestämde oss föra att ladda innehållet på sidan asynkront, d.v.s. medelst AJAX. Detta ledde till att en stor del av gränssnittet sköts med JavaScript. Utan ett bra JavaScript-bibliotek hade det aldrigt gått att genomföra på den korta tid vi har haft på oss att få ihop gränssnittet rent programmatiskt.

Jag tänkte passa på att tipsa om jQuery, det allmer populära js-bibliotek vi använt oss av i utvecklingen. Under arbetet med Sondera har det gång på gång framgått hur förträffligt smidigt det är att arbeta med jQuery. Enda smolken i glädjebägaren är möjligtvis att det blir lite för enkelt att lägga till små animationer och andra finesser utan att först tänka igenom om det verkligen tillför något. Men med god interaktionsdesign kan man ju hantera det.

En av jQuerys största förtjänster är browser-kompabibliteten. Under hela utvecklingen tror jag att vi endast stött på en eller ett par saker som behövt justeras för IE6:s räkning. En annan är att allt som oftast när man tänker att ”borde man inte kunna skriva såhär?”, så visar det sig att det är just det man kan.

Det utvecklas även en hel del plugins för jQuery, exempelvis för tooltip-funktionalitet som vi använt oss av i Sondera.

Filed under: Utveckling

Etiketter:, , , ,


Kategorier

Senaste kommentarer

Arkiv

Verktyg

Informationskanaler