Samsökningsprojektet nu igång…

28 oktober, 2008 Kristin

…. på allvar!
Det handlar om ett samarbetsprojekt mellan Riksarkivet, Statens ljud- och bildarkiv (som kommer att gå ihop med KB från 1 januari 2009) och KB/LIBRIS. Resultatet ska bli en samsökningstjänst för de tre organisationernas databaser NAD (Nationell ArkivDatabas), Svensk mediedatabas och LIBRIS söktjänst.

Rent tekniskt kommer det att bli en tunn tjänst. Vi använder SRU för att söka i de 3 databaserna och få tillbaka data för träfflistepresentation. Från träfflistan länkas man sedan till respektive moderdatabas.
Den här lösningen valde vi för att slippa försöka mappa/konvertera/jämföra/merga/deduplicera de olika formaten, metadata- och databasmodellerna i en gemensam databas – något vi tror skulle vara oerhört tidskrävande och komplicerat.

Lätt teknik ger gärna upphov till gediget designarbete och det är just arbetet arbetet med form, behandling av innehåll och interaktionsdesign som kommer att bli dominerande i det här projektet.

Och så var det ju det här med namnfrågan….
Läste precis Projekt Wunderkammers blogginlägg om ”Vad gör väl namnet?” med stor behållning.
Namnfrågan är alltid…en namnfråga!

Filed under: Utveckling

Etiketter:, ,


Kategorier

Senaste kommentarer

Arkiv

Verktyg

Informationskanaler