Ett nätverk av öppet data

19 september, 2008 Anders

Konferensen om den semantiska webben i onsdags var oerhört lyckad. Ett stort tack till mina kollegor som ordnade detta! (Den som inte var där kan hålla utkik efter föreläsarnas presentationer, som rimligen dyker upp på KB:s webbplats snart. Det var prat om att filma hela evenemanget, men planerna gick tyvärr inte att genomföra.)

 

Fyra bra föreläsare, även om det största behållningen för mig var Corey Harper som pratade om Linked Data. Vi på LIBRIS har ju intresserad oss för Linked Data under året, och det var roligt att Martin Malmsten kunde avsluta konferensen med att visa hur LIBRIS finns tillgängligt som Linked Data, och berätta om hur vi tänker kring detta. Så vitt jag vet är det bara vi och Ed Summers vid Library of Congress som gjort något liknande. Å ena sidan gör det mig lite fånigt stolt, å andra sidan önskar jag att vi var fler. Efter att ha pratat med Corey känns det som att intresset Linked Data är ganska stort vid amerikanska bibliotek, även om nästan ingen (ännu) gjort något praktiskt.

 

Vinsterna med att lägga upp bibliotekens databaser som Linked Data känns ganska självklara. Det finns så mycket värdefull information i biblioteksdatabaser, och att göra den tillgänglig på webben skulle gynna både biblioteken och övriga samhället. Vårt Xsearch är ju ett sätt att försöka tillgängliggöra LIBRIS-data snabbt och enkelt. Men Linked Data skulle kunna innebära interoperabilitet på en helt annan nivå. De stora vinsterna (både vad gäller effektivitet och kvalitet) kommer förstås att öka exponentiellt utifrån hur mycket data som görs tillgängligt. Men även om vinsterna med öppna system kan vara enorma, är de svårare att se än den mer kortsiktiga vinst som ägande av en sluten databas kan ge. För mig (och många andra, verkar det som) är det uppenbart att de mer eller mindre slutna databaserna och biblioteksdatasystemen gör det svårare att kommunicera med övriga Internet, och att det är en nackdel. ExLibris slår tidsenligt på stora trumman för sin Open Platform Strategy, och jag gillar också hur Oren Bent-Arie, ExLibris Chief Stragy Officer motiverar detta i ett samtal med Richard Wallis på Talis: ”I know that we will never be able to be everything for everyone and for everybody…”  

 

Det stora hindret mot öppet biblioteksdata verkar vara att det ofta är oklart vem som äger informationen i bibliotekens databaser. Lars Svensson berättade under onsdagens konferens att SWD, den tyska ämnesordsdatabasen, ägs gemensamt av nationalbiblioteken i Tyskland, Schweiz och Österrike. Av den anledningen är det svårt för något av nationalbiblioteken att ensidigt öppna upp databasen. I USA verkar den stora frågan vara hur man ska förhålla sig till OCLC. Själv lutar jag åt den till synes radikala lösning som föreslås av Science Commons i deras ”Protocol for Implementing Open Access Data” – att helt och hållet avsäga sig anspråk på ägandet av databaser. Om den bibliografiska kontroll biblioteken är så duktiga på ska ha något genomslag utanför bibliotekskatalogen, behöver man ge upp alla försök att kontrollera hur informationen i bibliotekskatalogen används.

 

Jag har skrivit en artikel om detta, som förhoppningsvis kommer i nummer 8 av en känd svensk branschtidning. Jag och Henrik kommer delvis in på dessa frågor i KB+SLBA:s monter på bokmässan nästa torsdag. På onsdag pratar Martin om LIBRIS och Linked Data på Dublin core-konferensen i Berlin.

Filed under: Omvärld

Etiketter:, , , ,


Kategorier

Senaste kommentarer

Arkiv

Verktyg

Informationskanaler